Parels staat open voor circulaire ondernemers

Publicatiedatum: 
29 september 2020
Circulaire winkel Parels opende 18 september haar deuren in de Houtmarktpassage in Breda.

Parels is het hippe zusje van kringloopwinkel Vindingrijk, maar ook dé nieuwe plek waar circulaire ondernemers in Breda elkaar kunnen treffen en inspireren. Op 21 september was hier de eerste bijeenkomst voor deze groep zelfstandigen. Breda Business sprak met Bas van Gerwen, senior adviseur economie bij de Gemeente Breda en met een aantal aanwezige ondernemers.

“Parels is een initiatief van de Gemeente Breda waarmee we circulariteit bij mensen willen laten leven. Veel mensen weten de weg naar Vindingrijk al te vinden, maar door deze unieke items aan te bieden bij Parels in de binnenstad, maken we het mensen nog makkelijker om te kiezen voor tweedehands. Daarnaast laten we zien dat deze producten net zo mooi zijn en zelfs unieker, ” legt Bas van Gerwen uit. Dat is ook precies wat ontwerpersduo Kim en Koen van ontwerpstudio Kim & Koen voor elkaar wilden krijgen in de winkel. Zij zorgden voor de houten meubels en inrichting en maakten alles volledig van herwonnen materialen. Ook zij waren aanwezig. Kim: “Producten hebben een economische waarde, maar daarnaast geeft het verhaal dat achter deze producten zit ook waarde. We vinden het mooi als mensen op zoek gaan naar de schatten, de parels die hier te vinden zijn. Dat hebben we benadrukt door een museale setting te creëren. Alsof je door een galerie loopt.” 

Samenwerken en tastbaar maken

Kim geeft aan dat ze het prettig vindt om op een plek als Parels met andere circulaire ondernemers in contact te komen. “Het is een laagdrempelige manier om elkaar te leren kennen en met een inspirerend verhaal als dat van Jouri Schoemaker (gaf lezing over verpakkingsvrije supermarkt), ga je ook weer gemotiveerd naar huis.” Ondernemers Mattijs van Dalen (eigenaar Green Revolution) en Daan Bolier (architect en medeoprichter Breda Circulair) zijn het met haar eens. Mattijs: “Ik ben hier ook als vertegenwoordiger van STEK waar ook circulaire ondernemers hun bedrijf hebben. We zijn nu nog pioniers en dan is het belangrijk dat we elkaar weten te vinden en van elkaar leren. Een locatie als deze draagt daaraan bij en maakt het tastbaar voor het Bredase publiek.” Daan: “Samenwerking met andere ondernemers is belangrijk. Als architect ga ik in gesprek met leveranciers en andere partijen om inzicht te krijgen in de hele keten. Ik denk na over de materialen waar ik mee werk en hoe deze in de toekomst nog gebruikt kunnen worden als een gebouw weer afgebroken wordt. Maar ook het samenkomen met andere sectoren, wat hier in Parels gebeurt is goed. Je hebt overeenkomsten met elkaar door de manier waarop je denkt.”

Wensen voor een circulair Breda

De ondernemers hopen dat er in Breda meer gaat gebeuren op het gebied van circulariteit. Ze hebben wensen en plannen op het gebied van circulair bouwen en biodiversiteit in de stad en allemaal zetten ze zich ervoor in om het onderwerp meer zichtbaar te maken in Breda, zodat meer mensen zich bewust worden van het belang ervan. Mattijs: “De voorraad grondstoffen van de aarde is niet oneindig. Het is goed als mensen inzien dat er al veel alternatieven zijn en dat je zelf iets kunt doen.” Kim: “Als je goed zoekt, dan hoeven die alternatieven niet eens duurder te zijn of meer moeite te kosten.”

Meer informatie: website bredacirculair en Parelsbreda.nl 
Nieuwsgierig geworden naar de ondernemers? www.bolierontwerp.nlwww.green-revolution.nlwww.kimenkoen.nl