TUX mobility B.V. wint Breda Startup Award 2020

Publicatiedatum: 
28 oktober 2020
TUX mobility B.V. wint Breda Startup Award 2020

Dinsdagavond 27 oktober 2020 was de spannende finale van de Breda Startup Award. In totaal streden vijf finalisten voor de felbegeerde award. Live vanuit Breepark pitchen zij voor een deskundige jury over hun ambitie en groeipotentieel. De grote winnaar is TUX mobility B.V. Zij ontvingen uit handen van Wethouder Boaz Adank de award voor hun pitch over schone mobiliteit in opkomende landen. Dit gebeurde onder toeziend oog van het publiek dat de finale kon bekijken middels een livestreamingsdienst van het Bredase videobedrijf GIG. 

TUX mobility B.V. ontwikkelt duurzame voertuigen voor opkomende landen waar de behoefte aan schone mobiliteit groot is. In India bijvoorbeeld is een kwart van de luchtvervuiling afkomstig uit de tuk tuk. De focus van de chauffeur ligt echter op het maximaliseren van zijn inkomsten. TUX mobility B.V. heeft de oplossing: duurzame tuk tuks die ook nog eens betaalbaar zijn met behulp van onder andere zonnecellen op het dak. Met een jong team bestaande uit diverse disciplines bekijken zij deze wereldproblematiek met een frisse, innovatieve blik. “Het is super om deze prijs in je eigen stad te winnen. Het is een extra bevestiging dat we op de goede weg zitten,” aldus Fleur van Oorschot, Co-founder TUX mobility B.V. Met mede-finalisten de Nationale Keukenzetter, Scentronix, Breda Maakt Mij Blij en Secrevo was het een spannende finale. 

De jury bestaande uit Wethouder Boaz Adank, Wim de Laat, Nicole Campen en Tom Straeter had het niet makkelijk. Uiteindelijk was het toepassen van technologie op een wereldschaal de doorslaggevende factor om TUX mobility B.V. met de hoofdprijs naar huis te laten gaan. Volgens de jury hebben zij een oplossing bedacht voor een wereldwijd probleem vanuit innovatie en intrinsieke motivatie. Hoewel ze ook uitdagingen zien, zijn ze erg onder de indruk van het idee en hopen ze dat er snel een investeerder wordt gevonden. 

Bij het uitreiken van de prijs richtte Wethouder Boaz Adank zich ook tot alle aanwezige ondernemers in deze bijzonder tijd. “Er wordt veel van jullie gevraagd in flexibiliteit, geduld en zeker ook creativiteit. Jullie tonen als ondernemers wederom een enorme veerkracht, daar heb ik enorm veel respect voor. Ook de startups van vanavond tonen lef en vertrouwen in de toekomst en dat geeft hoop op betere tijden. In deze crisisperiode willen we meer dan ooit schouder aan schouder staan met jullie (ondernemers), helpen waar het kan en meedenken in oplossingen.” 

De Breda Startup Award wordt georganiseerd door de Startup Community: een groep bedrijven en netwerkpartners die startups een warm hart toedragen en ondersteunen. Het doel van de verkiezing is om startups een podium en een netwerk te bieden. Gemeente Breda ondersteunt de activiteiten van de Startup Community. Startende bedrijven zijn belangrijk voor de vitaliteit van onze economie. In Breda starten jaarlijks zo’n 2500 bedrijven, samen goed voor ruim 3500 nieuwe arbeidsplaatsen. Reden genoeg om deze groep te ondersteunen en te begeleiden, zodat zij succesvol worden en kunnen groeien.